مهریه مالی است که به محض انعقاد عقد به ملکیت زن در می آید و زن هر زمان که بخواهد می تواند مهریه را از شوهر مطالبه کند. البته بسته به عندالمطالبه بودن یا موجود بودن جهیزیه این موضوع متفاوت است. در هر صورت دریافت مهریه حق قانونی زوجه است و زن می تواند قانوناً این حق را مطالبه کند. در مطالبه مهریه معمولاً این نگرانی وجود دارد که زوج به محض اطلاع از اینکه زوجه قصد دریافت مهریه را دارد، اموال خود را به اقوام منتقل کرده و اقدام به فرار از دین کند. راه حل زوجه در این موارد، توقیف مال برای مهریه است.
با توجه به اینکه طبق بخشنامه رئیس قوه قضائیه در سال 1378، مراحل و نحوه توقیف اموال بابت مهریه کاملاً تغییر یافته و با شرایط و ضوابط خاصی صورت گرفته است، در این مقاله به بررسی روش های توقیف اموال برای مهریه پرداخته ایم. مهریه و سپس توقیف مال در مورد مهریه از طریق اداره ثبت و توقیف مال در مورد مهریه از طریق دادگاه توضیح خواهیم داد.
توقیف مال بابت مهریه چگونه است؟
تا قبل از صدور و ابلاغ رئیس قوه قضائیه در سال 1378، روش های توقیف اموال برای مهریه شامل توقیف اموال برای مهریه از طریق دادگاه و توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت بود. در چنین شرایطی، زوجه مختار بود با توجه به وضعیت خود و همسرش، برای تصرف مال برای مهریه به هر یک از مراجع مذکور مراجعه کند. به عنوان مثال زنی که شوهرش اغلب برای امور تجاری به خارج از کشور سفر می کرد از روش توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت اسناد استفاده کرد تا بتواند به سرعت شوهرش را اخراج کند.
اما با صدور و ابلاغ بخشنامه رئیس قوه قضائیه در آبان 1378 تغییرات اساسی در وصول مهریه و نحوه توقیف اموال برای مهریه ایجاد شد. بر اساس این بخشنامه که به موجب بند (ب) ماده 113 قانون برنامه ششم توسعه صادر و ابلاغ شد:
کلیه بانوانی که برای دریافت مهریه خود اقدام می کنند، در مرحله اول موظفند برای درخواست مهریه و توقیف اموال مهریه به اداره ثبت احوال مربوطه مراجعه کنند.
در صورتی که اداره ثبت ظرف مدت دو ماه از تاریخ ثبت درخواست توقیف جهیزیه، فهرست اموال قابل توقیف مهریه مهریه و توقیف اموال زوج را شناسایی نکند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای سند ازدواج و وصول مهریه اقدام نکند. زوجه می تواند با اخذ گواهی مربوطه از اداره ثبت برای مطالبه مهریه به دادگاه خانواده مراجعه کند. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و دادگاه خانواده تا زمان صدور گواهی فوق از قبول هرگونه ادعای مهریه و مصادره اموال بابت مهریه ممنوع می باشند.
نظرات
ارسال نظر